2011. november 26., szombat

Leminősítették a bajnokságot

Pénteken 15 év után ismét a bóvli kategóriába sorolta az angol Moody's a bajai városi kispályás labdarúgó bajnokságot.
Márton Laciék nemzetközi összeesküvésről beszélnek,míg az elemzők az első osztály létszámcsökkenésével magyarázzák a negatív reakciókat.
A részletek és meglátásaim kicsit komolyabban itt..


A bajai városi kispályás labdarúgó bajnokság sokunk örömére megalakulása óta folyamatosan fejlődött a csapatok és ezzel a résztvevők létszáma is évről évre bővült.
Az utóbbi időben azonban némi megtorpanás észlelhető.Az eddigi csúcsnak számító 60-as létszám ma már csak 55,az első osztályban pedig 12 helyett 10 alakulat kezdte meg a pontvadászatot,és ha minden igaz Krizsán Tibiék ma se fognak kiállni.
Mik lehetnek az okok ami miatt kevésbé népszerű a bajnokság?

1.A nevezési díj drasztikusan emelkedett a városi támogatások elmaradása miatt.

2. Rengetegen dolgoznak külföldön a bajnokság korábbi résztvevői közül.Komplett csapatunk is van Skóciában, de a Hurkából is a napokban megy ki a 4. ember.

3.A régi kezdő "nagy" generáció kiöregedett, több meghatározó szponzor kivonult a csapatok mögül.

4. Biztos még ezer oka van ,de most csak ezek jutottak eszembe.

Mit lehetne tenni?

1. Talán szélesíteni a bevonható játékosok listáját,(legalább az első osztályban)

2.Jól szervezve egységesen fel kellene valahogy lépni hogy kapjunk támogatást az önkormányzattól a csarnok használatára.

3. Első lépésként talán nevezni kellene több csapatnak a foci ünnepének számító Szilveszter kupára

A hármas pontból adódó kérdés:Miért nincs 32 csapat nyílt kategóriában Szilveszter Kupán?

1. A nevezés itt sem olcsó már.

2. 2005-ig 32 csapat volt.Aztán megjelent a Rutinmix,és a következő évre már elment a kiscsapatok zömének a kedve az egésztől,és azóta csak nézőként vannak jelen.Persze már hallom a reakciókat hogy nálunk is volt egy-két profi vendégjátékos,de a csapat ennek ellenére soha sem veszítette el a hurka jellegét.
Manapság már ott tartunk hogy már mindenki azt várja hogy ki hoz egy komplett sztárokból álló csapatot a szabályok okos kijátszásával,viszont eszébe nem jut hogy nagy élmény is lehet ilyen játékosok ellen pályára lépni és nem szervez csapatot
Valahogy ugyanaz a szituáció mikor elterjed egy étteremről a hír hogy drága ,és a tulaj akár mit is tesz ezen már nem tud változtatni,és ez miatt tönkre megy.
Pedig a Szilveszter kupa az ahol egy fiatal kis csapat is tud meglepetést okozni ha jól igazol a 2 igazoltas szabály miatt.Ez persze nehezebb volt az utóbbi időben éppen a létszámcsökkenés miatt,mert egy 5-ös csoportban ritkább a bravúr.

3. Elöregedett valóban kicsit a társadalmunk,de reméljük ez az öregfiúk létszámán fog változni.Hogy náluk miért volt némi visszaesés a 16-os létszám után erre nem tőlem kell megkérdezni a választ.

4.Sokkal több kupa van ahová nevezhetnek a csapatok,ez főleg nyáron osztja meg a létszámot,a környékbeli téli kupák közül talán csak a bokodi La copá-nak van elszívó ereje ahol idén is 24 csapat volt,igaz az igazoltak létszáma ott nincs korlátozva.

Mindezek ellenére bízom benne hogy az év legrangosabb bajai kispályás eseményén a nyílt kategóriában meg lesz a 24 csapat ami 4-gyel több az utóbbi időben megszokottnál.

5. Egy tőkeerős szponzor megjelenése sokat dobhatna a kupán,de ez pillanatnyilag utópiának tűnik.

Mit változtatnék ha én szervezném?

1.
20 év átlagéletkor alatti csapatoknak adnék kedvezményt amennyiben előre befizetik a nevezési díjat.
2.
24-ből tovább lehet juttatni 16 csapatot ami véleményem szerint a kis csapatoknak több sikerélményt adhatna,mint a pár évvel ez előtti 12 továbbjutós rendszer,és csak 4 mérkőzéssel lenne hosszabb a program.
Ez a változtatás a korkedvezményes nevezéssel szerintem indukálná a 24-es táblát.Amúgy lehet megint csak 20-an leszünk.

A Hurka a hagyományokat folytatva persze indul,a keretbe lehet hogy lesz egy-két meglepetés.A minimális cél a csoportból tovább jutás,ám titkon a legjobb 4 közé várom immár 5-szörre a TSV-t...

A Moody's persze visszaminősítette a monostoriak ligáját is ami Dardos Feri kanadai uti terve miatt téli álomra szenderült,Bokodot és Sükösdöt viszont ajánlja a befektetőknek...

Nincsenek megjegyzések: